• Bądź blisko najswieższych informacji

Babka, mazurek czy… A ty które ciasto wielkanocne wybierasz?

Babka, mazurek czy… A ty które ciasto wielkanocne wybierasz?

Wybór ciast na Wielkanoc jest tak duży, że nie wiadomo, jaką podjąć decyzję. Oczywiście pierwsze na myśl przychodzą nam babki i mazurki wielkanocne. Jakie jeszcze ciasto warto przygotować? Czy istnieje idealny przepis na babkę i mazurka świątecznego?

Przepis na pyszną babkę świąteczną

Królową świątecznego stołu jest oczywiście babka! Tradycyjnie przygotowujemy babkę drożdżową, a niektórzy z nas również piaskową. Idealna babka wielkanocna jest mięciutka, pięknie wyrasta i niesamowicie pachnie. Podstawą ciasta są mąka pszenna, cukier, masło, mleko, jajka, drożdże oraz cukier wanilinowy. Babkę drożdżową możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem, płynną czekoladą oraz ozdobić skórką pomarańczową lub rodzynkami. Co zrobić, aby babka wielkanocna wyszła odpowiednio wilgotna i puszysta? Przede wszystkim należy zadbać o dobrej jakości składniki oraz trzymać się dokładnie przepisu i proporcji. Ponadto warto pamiętać, żeby dokładnie przesiać mąkę.

Mazurek wielkanocny

Mazurek jest od dawna zakorzeniony w polskiej tradycji. To jedno z ciast, które występują w przeróżnych wersjach. Najbardziej wykwintny jest oczywiście mazurek królewski na kruchym cieście. Na polskich stołach pojawia się najczęściej mazurek kajmakowo-orzechowy, migdałowy z bakaliami, cytrynowy czy też czekoladowy z marcepanem. Tak naprawdę słodka warstwa może być dowolna.

Tarta czekoladowa

Ciasto wielkanocne powinno wyśmienicie smakować oraz pięknie prezentować się na świątecznym stole. Dlatego naszą kolejną propozycją jest tarta czekoladowa ozdobiona czekoladowymi kolorowymi jajeczkami. Prawdziwa tarta powinna mieć kruche, zwarte ciasto i idealnie kremową masę. Jej bazą będzie Budyń o smaku czekoladowym z cukrem WINIARY, który wspaniale podkreśli słodki smak ciasta.

Sernik z brzoskwiniami

Idealny sernik charakteryzuje się delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją. Jedną z najczęściej występujących wersji na polskich stołach jest sernik z brzoskwiniami. Ciasto wymaga pewnego nakładu pracy, jednak naprawdę warto!

Pascha wielkanocna

Paschę najlepiej przygotowywać z samodzielnie robionego twarogu. Jednak jeżeli nie mamy czasu, można kupić dobrej jakości twaróg i trzykrotnie zmielić. Warto również pamiętać, że paschę przygotowujemy dzień wcześniej i pozostawiamy na noc w lodówce zawiniętą w gazę.

Karpatka toffi

Tradycyjną karpatkę przygotowujemy z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta. Masa budyniowa powinna być zbita i aksamitna. Do tego ciasta szczególnie polecamy Budyń o smaku śmietankowym z cukrem WINIARY. Aby dodać jeszcze bardziej słodkiego i wyrazistego smaku, karpatkę możemy przełożyć toffi, a do dekoracji wykorzystać kawałki gorzkiej czekolady lub orzechy.

Babka cytrynowa z majonezem

Babkę wielkanocną można przygotować w wielu wersjach. Do najbardziej oryginalnej należy babka cytrynowa z dodatkiem majonezu. Zastępuje on olej i jest całkowicie niewyczuwalny w smaku, a jego głównym zadaniem jest nadanie ciastu puszystości. Sok cytrynowy przełamie słodki smak i doda charakteru babce. Na to ciasto z pewnością skuszą się wszyscy goście przy stole!

Udostępnij:

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Oferty pracy w Krakowie:

Zobacz