• Bądź blisko najswieższych informacji

Olej kokosowy i jego możliwości

Olej kokosowy i jego możliwości

Orzech kokosowy jest owocem cieszącym się dużą popularnością, możemy bowiem wydobyć z niego wiele produktów o dobroczynnym działaniu. Na uwagę zasługuje w tym kontekście zwłaszcza olej kokosowy, jest on bowiem wysoko ceniony tak z uwagi na swoje właściwości zdrowotne i odżywcze, jak i kosmetyczne. O tym, jak duża jest jego skuteczność najlepiej świadczy to, że mieszkańcy terenów, w których kokos jest owocem powszechnym, cieszą się szczególnie dobrym zdrowiem.

Owoce kokosa można wykorzystać na wiele sposobów, uzyskujemy z nich więc między innymi mleko, miąższ i wodę. To jednak olej kokosowy ma najwięcej cech prozdrowotnych. Jeszcze nie tak dawno w Europie był on niemal nieznany, teraz jednak mówi się o nim jako o jednym z najsłynniejszych olejów świata.

Olej kokosowy dla zdrowia

Mówiąc o oleju kokosowym powinniśmy zwrócić uwagę na to, że zalicza się go do tłuszczów roślinnych, a co za tym idzie, można go stosować bez obaw o to, że w naszym organizmie zacznie się odkładać cholesterol. Z powodzeniem może być też stosowany przez cukrzyków, a wykorzystywać warto go już choćby dlatego, że ma działanie oczyszczające i antybakteryjne likwidując zarówno drożdżaki, jak i pasożyty. To również nieocenione wsparcie w momentach, w których chorujemy, nie tylko bowiem zwalcza wirusy, ale również obchodzi się łagodnie z naszą naturalną florą bakteryjną. Potrafi też wzmocnić nasz układ immunologiczny, dobrze wpływa na tarczycę, wspiera pracę mózgu i chroni nasze serce.

Składniki oleju kokosowego

Olej kokosowy jest wydobywany z miąższu pochodzącego z owocu kokosa, a na jego skuteczność wpływa przede wszystkim charakterystyczna dla niego unikatowa kombinacja kwasów tłuszczowych. Co ciekawe, nie tylko nie przyczynia się do zwiększenia tkanki tłuszczowej, ale również umożliwia pozbycie się jej nadmiaru, ma bowiem korzystny wpływ na metabolizm.
Mówiąc o jego składnikach nie można zapominać i o tym, że zawiera on duże ilości tłuszczów nasyconych innych niż te, z którymi mamy do czynienia sięgając po nabiał oraz mięso. Są one nieszkodliwe, a badania potwierdzają, że nie przyczyniają się one również do zatykania układu krwionośnego. Co więcej, to właśnie one poprawiają tempo przemiany materii.

Organizm nie ma poważniejszych problemów z ich przyswajaniem i w zależności od bieżących potrzeb zamienia je albo na źródła energii, albo na związki ketonowe. Te ostatnie zasługują na szczególne zainteresowanie z naszej strony, wiadomo bowiem, że są cennym wsparciem dla układu nerwowego i zwiększają ilość energii trafiającą do komórek mózgowych. Ta ich umiejętność wydaje się szczególnie interesująca w kontekście postępu choroby Alzheimera.
Choć wiele osób trwa w przekonaniu, że za otyłość odpowiada przede wszystkim nadmierne spożycie kalorii, a tłuszcze to ich największe źródło, myślenie takie już jakiś czas temu zostało zakwestionowane przez samych dietetyków. Kalorie nie zawsze są takie same, a tym samym zmienia się też ich oddziaływanie na nasz organizm. Olej kokosowy również posiada w swoim składzie kwasy tłuszczowe, charakterystyczne jest jednak dla niego to, że zmniejsza zarówno łaknienie, jak i głód. Wpływ na to ma przede wszystkim dość specyficzny sposób, w jaki trawione są wspomniane kwasy.

olej kokosowy

Olej kokosowy w kuchni

Dla oleju kokosowego charakterystyczne jest między innymi to, że jeśli znajduje się on w temperaturze niższej niż 25 stopni Celsjusza, jego płynna konsystencja zmienia się w bardziej zbitą, która budzi skojarzenie z masłem. Z powodzeniem można go stosować jako alternatywę dla innych tłuszczów, a ponieważ charakteryzuje się dość długim terminem ważności, można go przechowywać również poza lodówką.

Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że charakterystyczna jest dla niego również relatywnie niska temperatura dymienia. Właśnie ona sprawia, że nie nadaje się ani do smażenia, ani do pieczenia w wysokich temperaturach.
Mówiąc o optymalnej dziennej dawce oleju należy mieć na uwadze to, że wynosi ona od trzech do czterech łyżeczek. Co ciekawe, można go spożywać również bezpośrednio, choć w takim przypadku dobrze popić go sokiem owocowym.
Jego stosowanie zaleca się nie tylko osobom myślącym o pozbyciu się nadmiaru kilogramów, ale również sportowcom. Substancje, które wchodzą w jego skład to naturalna odżywka dla mięśni, nie można przy tym nie docenić tego, że wpływają one korzystnie nie tylko na kondycję, ale i na wytrzymałość. Jednocześnie olej ten powstrzymuje proces odkładania się tłuszczu i cholesterolu, co ułatwia utrzymanie kształtnej sylwetki.

Kokosowy sos beszamelowy – jak zastosować olej?

Ciekawym zastosowaniem oleju kokosowego w naszej kuchni może być przygotowanie z niego sosu beszamelowego. Tradycyjny sos tego typu powstaje z mąki, masła i mleka, jego zdecydowanie zdrowsza wersja wymaga zaś przygotowania dwóch łyżek oleju kokosowego, dwóch łyżeczek mąki kukurydzianej, szklanki mleka roślinnego pozbawionego smaku oraz przypraw, które użyjemy w zależności od naszych prywatnych preferencji.
Pierwszym krokiem jest podgrzanie oleju kokosowego, gdy zaś dojdzie do jego rozpuszczenia, możemy dodać mąkę kukurydzianą i mieszać tak długo, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kolejnym krokiem jest powolne dodawanie mleka i mieszanie aż do czasu, w którym przygotowany przez nas sos zyska konsystencję typową dla ciasta naleśnikowego. Sos z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do zapiekanki oraz dań z makaronem.

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy sprawdza się znakomicie również jako kosmetyk, może być przy tym wykorzystywany tak w pielęgnacji ciała, jak i włosów. Jeśli stosujemy go jako balsam do ciała, naszej uwadze z pewnością nie ujdzie to, że szybko stanie się ono gładsze i lepiej odżywione. Olej kokosowy znany jest również z tego, że wspomaga proces redukcji zmarszczek i sprawia, że nowe nie pojawiają się tak szybko, jak ma to miejsce w innych okolicznościach. Poprawia też wilgotność suchej skóry i chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem UV. Charakterystyczne są dla niego również właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybiczne, możemy więc spotkać się z nim jako kosmetykiem pomocnym w leczeniu problemów skórnych.

 

Udostępnij:

Oferty pracy w Krakowie:

Zobacz